Teljesítménydiagnosztika: ma a holnap sikeréért

teljestitmenydiagnosztika-pic3

Mi az a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika már önmagában beszédes fogalom, de azért járjuk kicsit körbe. Ennyiből például nem derül ki sem az, hogy mi történik egy ilyen vizsgálat során, sem az, kinek ajánlott, s persze az sem, mi értelme van egyáltalán. Nem árulok el sokat azzal, ha azt mondom, van, akinek semmi értelme befizetnie egy ilyenre. Viszont olyanok is akadnak, akiknek a sikere múlhat rajta. Miért mondok én ilyeneket? Egyszerű. Azok, akik sosem sportoltak, nem is tervezik, vagy nincs idejük rendszeresen csinálni, számukra pénzkidobás egy ilyen vizsgálat. Akik viszont rendszeresen, sőt versenyszerűen űzik a testmozgást, számukra nagyon sok kérdést megválaszol ez a teszt. A teljesítménydiagnosztika megmondja miért sikeres vagy épp nem sikeres egy edzés. Például sok sportoló túledzi magát, de mégsem tud felmutatni jobb eredményeket. Ennek okát is képes feltárni ez a vizsgálat. Hasznos a sérülések elkerülése céljából, és egy személyre szabott edzésre megalkotásában is rengeteget segíthetnek az így kapott információk. Röviden tömören a teljesítménydiagnosztika célja, hogy optimalizált edzéstervet lehessen kialakítani az egyén sajátosságainkat, céljainak megfelelően. Feltárja a gyengeségeket és a hibákat. Utóbbiakkal még a szakemberek által összeállított edzéstervek is bővelkednek, ha nem ásnak elég mélyre, amikor kialakítják. A vizsgálati eredmények meghatározzák a pulzuszónákat, a tempót, a tüdőkapacitásról és az anyagcseréről is átfogó képet ad.

teljestitmenydiagnosztika-pic1

Hogyan történik a teljesítménydiagnosztika?

Először végeznek egy/pár mérést nyugalmi állapotban, s csak ezután következik az úgynevezett terheléses vizsgálat. Laboratóriumi körülmények között történik minden: a terhelést pulzusmérő és egyéb műszerek kísérik figyelemmel. Ennek a szakasznak az egyik legfontosabb része a laktátmérés, amelyből megállapítható az edzettség. Ezt egy újabb nyugalmi végzés követi, amikor a terhelést követő állapot felmérése történik. Kiterjed mind a lelki, mind a fizikai állapotra, a testösszetételre és az idegrendszerre is. E három szakaszt követi a kiértékelés, majd az edzésterv személyre szabása.

A vizsgálat önmagában nem jelent jobb eredményeket, hiszen mindezért elsősorban nekünk kell tenni, de azok számára, akiknél kiemelten fontos a fejlődés és a jobb teljesítmény, gyakorlatilag szüksége egy ilyen felmérés. Kiváltképp akkor, ha azt vesszük észre, hogy hiába edzünk keményebben, fokozzuk a távot, emelünk a súlyokon, nem javulnak az eredményeink.

Ahhoz, hogy az edzéstervüket az eredmények fényében javítsuk, szakemberre lesz szükségünk. Sok olyan ponttal találkozhatunk, amelyek laikusként nekünk nem sokat mondanak. Ha félreértelmezzük a leírtakat, akkor az egész vizsgálat tulajdonképpen kidobott pénz lesz, hiszen éppen ezekre az információkra akarjuk alapozni az előre jutásunkat.  

Humbug a teljesítménydiagnosztika?

Már a cikk elején kihangsúlyoztam, hogy nincs mindenkinek szüksége rá. Nem véletlenül. Egy ilyen vizsgálatnak meg kell fizetni az árát. Ha viszont ettől várjuk a csodát, nem fog jönni. A rendszertelen edzés, a kusza étrend még a legprecízebben összeállított edzéstervet is tönkre tudják tenni. Ha nem tudunk minden héten meghatározott mennyiségű és minőségű időt szánni az edzésre (nem baj, ha nem, hiszen mindenkinek 24 órája van egy nap), akkor ne vágjunk bele. Nem ez fogja megoldani ezeket a gondokat. Először el kell köteleznünk magunkat, s helyet szorítani a mozgásnak a mindennapjainkban.

teljestitmenydiagnosztika-pic2

A hatásosságáról és alkalmazásáról egyébként többet is olvashatunk Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség Rövidpályás Gyorskorcsolya Sportági igazgatója által adott interjúban: https://www.synlab.hu/partnereink/magazin/busynesslab-nincs-kisiklas-sportdiagnosztika-a-gyorskorcsolyaban. Nem csak azt emeli ki, hogy ez más országokban már általános módszer, hanem azt is, hogy hazánkban is lehetőség van rá.

Hol tudok teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot elvégeztetni?

Magyarországon több labor is foglalkozik ilyen vizsgálatokkal. Ha lehetőségünk van rá, akkor kérdezzük meg sportoló ismerőseinktől, akik már vettek igénybe ilyet. Ha nincs, akkor is járjunk utána a véleményeknek. Érdemes például sportolók által vezetett blogokat is megkeresni, ahol a saját tapasztalataikat osztják meg a nagyvilággal.

Navigation