Kezdő vállalkozásom és a hűtőkocsi

hűtőkocsi-pic1

Miért előnyös megoldás a hűtőkocsi bérlése?

Kezdő vállalkozó vagyok, aki még csak tényleg tanulja az üzlet szabályait. Az élelmiszeripar nehéz terület, azonban van egy álmunk, amiben hiszünk, és mindenki tányérjára minőségi tejtermékeket akarunk eljuttatni, itt jön a képbe a hűtőkocsi is. Ehhez azonban számos dolgot össze kellett hangolnunk. Nem elég a jó ötlet és a termékfejlesztés, hogyha nincs meg az üzleti és logisztikai háttér. Sokat kellett terveznünk, gondoskodnunk kellett a megfelelő adózása formáról, konyháról és csomagolóműhelyről egyaránt. Amikor aztán végül kaptunk megfelelő mennyiségű befektetést az elinduláshoz, még mindig bajban voltunk néhány kérdéssel kapcsolatban. Ezek közül a legfőbb mégis csak az volt, hogy a B2B2C vállalkozásunk hogyan juttatja majd el az eladásra szánt termékeket a forgalmazókhoz. Mi tehát nem konkrétan a fogyasztóknak áruljuk a termékeinket, és jelenleg webshopunk sem működik (ez a későbbiekre marad). Tehát az egyetlen lehetősége a termékeink fogyásának, hogyha az üzleteik polcaira kerülve tudják azt leemelni a vásárlók. Ehhez azonban beszállítókként nekünk kellett eljuttatnunk a boltokhoz a termékeket. Eleinte kisebb üzleteket kerestünk meg, már azonban nagyobb áruházaknak is tudunk szállítani. Azonban maga a szállítás volt sokáig kétséges, amíg rá nem találtunk a hűtőkocsi bérlésre.

hűtőkocsi-pic3

Miért béreljük a hűtőkocsit?

A válasz nagyon egyszerű: mert megéri. Olcsó, költséghatékony megoldása ez a beszállításnak a környéken. Felvettünk egy sofőrt, aki hetente kétszer körbejárja a megrendelőkörünket újabb árukkal. Ehhez azonban nekünk nincs szükségünk állandóan egy hűtőkocsi szolgálataira, nem is tudnánk mi kezdeni vele. Nem, a hűtőkocsi kedd reggeltől péntek délutánig nálunk van, míg a hét többi részében a kölcsönzőnél pihen vagy másik munkát lát el. Természetesen a mi esetünkben az is szóba jött, hogy saját hűtőkocsit vásároljunk, de ezt anyagilag sehogy nem tudtuk kihozni még a befektető segítségével sem. Hitelt nem akartunk felvenni, mert feleslegesnek tűnt, miközben bérelhetünk is. Persze hiszek a saját ötletemben teljes szívvel, ugyanakkor minden kezdő vállalkozás bizonytalan lábakon áll az első néhány évben, örülhetünk, ha bármennyi jövedelmünk az elkövetkező két-három évben, és aztán majd elkezdünk profitot is termelni. Addig azonban többmilliós hűtőkocsikra egyáltalán nem lesz anyagi keretünk. És nem is kell, hiszen a hűtőkocsi bérlése számos előnnyel jár, ezt kár lenne tagadni. Nézzük is meg ezeket.

A hűtőkocsi előnyei

Már azt is az előnyök közé lehetne sorolni, hogy nem ment kukába az egész vállalkozás a szállítóeszköz hiánya miatt, ennél azonban sokkal többről van szó. A vásárláson felül egy saját jármű még számos fizetési költséggel járna. Vizsgáztatások karbantartás, biztosítás. Mivel valamilyen különleges járműről van szó, így még inkább megviselte volna a pénztárcánkat ez a teher. Már a személygépkocsi esetében is jelentős összegekről van szó, így azonban sokszor a duplája vagy a háromszorosa is lehet az összeg. Ha a hűtéssel van valami probléma, még akár többről is lehet szó.

hűtőkocsi-pic2

A pénz mellett a hely sem mindegy. A városban nem lenne lehetőségünk hol tárolni ezt a hatalmas járművet, mert a műhelyünknek nincs külön parkolója. Egy jármű eltárolása sok esetben gondot jelent még akkor is, ha csak személyautó, egy ekkora autót pedig egyenesen lehetetlen hol elszállásolni tartósan, ha nincs meg hozzá a megfelelő hely. A köztes napokon az egyik cégnél tudjuk tárolni némi kedvezmény fejében, azonban tartósan ez sem lenne megoldás. Persze így egyszerűbb, hiszen nem kell egész hétre tartósan helyet találnunk neki.

Milyen költségek hárulnak tehát így ránk a hűtőkocsi bérlésekor?

Természetesen a bérleti díjat nekünk kell állni, azonban akár egyéni szerződéskötésre is lehet lehetőséget találni. Emellett a biztosításról érdemes pontosabb információkat kérnünk az adott cégtől. A benzin, amit elhasználunk, szintén minket terhel, ami természetes egy ilyen helyzetben. Érdemes a tankot olyan állapotban visszaszolgáltatni a héten, amilyenben el is hoztuk onnan. Emellett oda kell figyelnünk, hogy a járművet olyan állapotban juttassuk vissza, amilyenben kaptuk a tisztaság szempontjából. Akár kívül is sor kerülhet a tisztításra, belül azonban mindenképpen nézzünk körül, ne maradjon szemét vagy személyes tárgy az utastérben. A szállítótérnek is hasonlóan tisztának kell lennie visszakerüléskor, így az ehhez kapcsolatos tisztítószerek és felszerelések összege is a mi felelősségünk.

Jó hír azonban a vállalkozók számára, hogy bizonyos feltételek mellett akár vissza is igényelhetjük a járműbérlés után felmerülő költségek egy részét.

Én tehát nagyon jó dolognak tartom a hűtőkocsi bérlését, nekünk mindenképpen megéri. Talán eljön majd az a nap, hogy saját vállalati autónk lesz erre a célra, azonban azt is elképzelhetőnek tartom, hogy maradunk ennél a megoldásnál akár a későbbiekben is, hiszen számos kellemetlenségtől megkímél minket, és akármikor elmehetünk a kölcsönzőbe, hogy egy váratlan fuvar kapcsán is bérelni tudjuk az autókat. Szerintem nagyon megérheti másoknak is.

Navigation