Ha előnyt élvez az esztétika – a beépíthető hűtőszekrény

beepitheto-hutoszekreny-pic3

Mi a különbség a beépíthető hűtőszekrény és a szabadon álló között?

A szabadon álló és a beépíthető hűtőszekrény között egy nagy különbség van – meg persze az ára. Sokáig nem ismertünk mást, csak a szabadon álló hűtőt, aminek a nevében is benne van, hogy szabadon áll. Tehát a konyhaszekrény mellett, vagy attól teljesen függetlenül található, így méretében sem kell feltétlenül a szekrényhez igazodnia. És nekünk sem kell előre kalkulálnunk a hűtőszekrény dimenzióval, amikor magát a konyhaszekrényt megterveztetjük, megvásároljuk. A legtöbb szabadon álló hűtő pedig árától függetlenül esztétikus is – amennyire persze egy hűtő az lehet. Ugyanis sokakat így is zavar a jelenlétet. Ezeknek az igényeknek a kielégítésére találták ki a beépíthető hűtőt. Ezeket ugyanis – szintén beszédes a neve – a konyhaszekrénybe kell építeni, saját ajtót kapnak, ami elfedi őket. Teljesen beleolvadnak a konyha esztétikájába. Más előnyük nincs szabadon álló társaikkal szemben. Fontos, hogy már tudjuk a hűtő méreteit, amikor a szekrényeket kialakítjuk, mert előfordulhat, hogy nem fér majd be. Mivel ezeknek a daraboknak különleges ajtajuk van (hogy a szekrényajtót rá lehessen illeszteni), s mert exkluzívabb megoldásnak számítanak, az áruk is magasabb. A különbség márkától, mérettől és extra funkcióktól is függ.

beepitheto-hutoszekreny-pic2

Mikor érdemes a beépíthető hűtőszekrény mellett letenni a voksunkat?

Ha minket is zavar a hűtőszekrény látványa, s nem jelent gondot a magasabb ár, akkor nekünk a beépíthető hűtőszekrény való. Fontos, hogy ezt előre tudjuk, mert egyrészt annyival több elemből kell, hogy álljon maga a konyhaszekrény, s ez plusz ajtót/ajtókat is jelent, másrészt a méretek miatt. Ha már minden terv kész van, többé-kevésbé késő, hogy meggondoljuk magunkat, mert felesleges veszünk el helyet a térből, már megvannak az ajtók a szekrényekre stb. Ez fordítva is igaz. Ha a hűtő van meg, de a szekrénnyel gondok adódtak, s le kéne tenni erről, akkor igen kellemetlen helyzetben találjuk magunkat. Ezek a hűtők ugyanis szabadon álló pozícióban borzalmasan néznek ki. Arra találták ki őket, hogy a szekrényajtók mögé rejtőzzenek, erre pedig maradéktalanul alkalmasak. Cserébe teljesen alkalmatlanok arra, hogy a sarokba állítsuk őket. Ha idő közben változik meg a véleményünk, akkor pedig nehezen tudjuk őket tovább adni, tekintve, hogy rajta vannak már a szekrényajtók.

Fontos, hogy ne keverjük össze a beépíthető hűtőszekrényt a pult alá rejtett szabadon állóval. Ha nem akarjuk ajtóval eltakarni, csak helytakarékosság, esztétikai megfontoltság miatt pult alá helyezni, akkor szabadon álló készülékre van szükségünk. Nem csak a fentebb leírtak miatt, hanem azért is, mert kedvezőbb az ára.

Érdemes a hűtőszekrényt nem csak látványra, de hangra is teljesen elrejteni, vagyis a helyét valamilyen módon hangszigetelni. A bútorlapok eleve biztosítanak némi szűrést. És szigetelést is, aminek köszönhetően ezek a modellek gazdaságosabbak hosszútávon.

Milyen hátrányai vannak annak, ha beépíthető hűtőszekrény van a konyhánkban?

A rejtett hűtők gyárilag kisebbek. Mintegy 15%-t levesznek a méreteikből, hogy megfelelően illeszkedjenek leendő helyükre. A megfelelő térkimenet nagyon fontos a megfelelő működés érdekében, ami a hasznos mennyiség kárára megy. Lehet, hogy 15% elsőre nem tűnik soknak, de van jelentősége. Hűtőteljesítényben azonban ugyanolyan jók, mint a másik változat, tehát nem kell emiatt elbizonytalanodnunk.

beepitheto-hutoszekreny-pic1

A kompresszorok, ventilátorok tisztántartása sokkal nehezebb feladat a beépített hűtők esetében, hiszen ezek mind a hátlapnál találhatók. Mivel beépített, ezért nem lehet csak úgy mozgatni. Ugyanígy a meghibásodáskor is nehéz hozzáférni. Ezeket tehát érdemes szakemberrel bízni, aki pontosan tudja, hogyan mozgassa, emelje ki és helyezze vissza a készüléket.

Megéri a pénzét beépíthető hűtőszekrény?

A választás saját igényeinktől függ. Nincsen a beépíthető hűtőszekrénynél esztétikusabb kivitel. Sajnos a funkció nem enged túl sok teret a formatervezésnek és színek terén sem igazán változatos a kínálat. Ha mégis akkor az ár van ott, mint egy beépíthető készüléké. Ez esetben akkor érdemes már az utóbbira voksolni. Valóban problémásabb néhány okból, viszont nem kell azon aggódnunk, hogyan fog illeszkedni a hűtő a konyhába. Kombinált helyiségek esetében ez még inkább hangsúlyos.

Navigation