A japán csin, az igazi “cicakutya”

japan-csin-pic3

A japán csin sajátosságai, és kiknek való az adott kutyafajta?

Bár elképzelhető, hogy az én asszociációs képességeimmel van baj, de elsősorban én a japán csin-t kifejezetten annak a kutya típusnak gondolom, aki ilyen kis női táska kutya, vagy ahogyan talán kicsit csúnyán, de én szoktam hívni az ilyen jellegű kutyákat, igazi „cicakutya”, aki tipikusan az igazán lányos, lányoknak kiváló választás abban az esetben, ha éppenséggel kutyatartáson gondolkoznának. A japán csin egyébként abszolút pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen abszolút életvidám, emellett pedig nagyon, de nagyon szeretetre méltó, viszont, hozzá kell azt tennem a fajta pontos leírásához, hogy bár ténylegesen rendkívül életvidám, ugyanakkor nagyon sok esetben kissé tartózkodó, visszahúzódó, idegenekkel nem feltétlen barátkozó kutyafajta. Alapvetően az abszolút pozitív tulajdonságaihoz tartozik, hogy a kis jószág, abszolút csendes és teljesen tisztaságszerető, ami magában hordozza azt a tényt is, hogy ő nem az a típusú kutya, aki mindent megrág és kuplerájt csinál a lakásban azok után, hogy 10 percre magára hagytad. A japán csin szereti a tisztaságot és alapvetően meg is tartja azt maga körül.

A japán csin jelleme

Bár az előbbiekben viccesen próbáltam arra reflektálni, hogy a japán csinek „cicakutyák” mégis be kell, hogy valljam, hogy ez az állítás abszolút nem áll messze a valóságtól, ugyanis a japán csinek tényleg abszolút hasonlóak, mint a macskák, ugyanis természetüket tekintve is közelebb állnak a macskákhoz, mint számos kutyáéhoz, ami valljuk be egyébként igazán érdekes dolog. A japán csinek nagy általánosságban bátrak és nagyon kiemelkedően intelligensek, ugyanakkor roppant bizalmatlanok és úgy hiszem pontosan ebből az okból kifolyólag elképesztően maguknak valók is, ugyanis hiba visszük le őket egy kutyafuttatóba, ő bizony nem fog ott barátkozni, hiszen természetéből fakadóan bizalmatlan minden ismeretlennel szemben, ami valljuk be nem feltétlen egy abszolút negatív tulajdonság, pláne nem az idegen kutyákkal szemben. Amit viszont esetlegesen negatív tulajdonságnak tudnék felhozni, hogy bizony a csin egy rendkívül makacs, néhol bizony nagyon öntörvényű kutya, aki egészen pontosa mindig tudja, mi kell neki és kitartásának és bátorságágnak köszönhetően egészen biztosak lehetünk abba, hogy azt meg is szerzi. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy abban az esetben, ha hozzánk, a házba egy vendég érkezne, és nekünk egy japán csinünk van, akkor ne várjuk azt, hogy odalohol a vendéghez és szétszeretgeti, mint a legtöbb kutyus. Nem, az adott kutya maximum csak lopva, távolról figyeli a vendéget, akinek az érkezése a legkevésbé sem izgatja és nem is valószínű, hogy igen hamar megnyeri annak a bizalmát, ugyanis mint már az előbbiekben is említettem a japán csin egy elképesztően bizalmatlan kutya. Az adott kutyusok nagyon éberek éppen ezért azonnal észreveszik, ha a ház körül valami nincsen rendben, igen gyakran megesik az is, hogy gazdájuknak csak a lelkiállapotát is megérzik, és ha bánatosak azon nyomban megpróbálják megvigasztalni, hiszen a gazdájukkal nagyon barátságosak és ragaszkodóak, hűségesen kitartanak mellette, és ha szükség van rá a védelmére is kelnek azonnal. Annak ellenére, hogy viszonylag egy makacsabb természetű kutyáról beszélünk, viszonylag könnyen nevelhetőek, és abszolút nem szeretnek rosszalkodni, így attól sem kell félni, hogy folyamtatos fegyelmezésre szorulnának.

A japán csin tartási költsége, avagy miért problémásabb kutya

A japán csin egyetlen hátránya, hogy abszolút nem olcsó a beszerezése és a tartása sem, ugyanis igencsak magas igényekkel rendelkezik az adott kiskutya, melyeket érdemes teljesíteni annak érdekében, hogy maradéktalanul boldog legyen. Az egyik legnagyobb probléma vele, hogy viszonylag szűk légzőnyílása van, ez pedig gyakran okoz komoly légzési problémákat számára, melyeket feltétlenül orvosolni kell. Éppen ebből az okból kifolyólag a japán csin az allergiára is sokkalta érzékenyebb, illetve fontosnak tartom megjegyezni, hogy éjszakánként pontosan az előbbi okból kifolyólag, igencsak hangos alvótárs. Illetve a szemei is kifejezetten hajlamosak gyulladásra, arra is rendszeres jelleggel oda kell figyelni, továbbá a csodaszép szőrének ápolását is el kell végezni rendszeres jelleggel.

Mindent összevetve én kedves jelleme és szerethetősége miatt mégis ajánlom azt, hogy aki szimpatizál a japán csinnel az mindenképpen őt válassza hű társául.

Navigation